Vragenrubriek

Maandelijks beantwoorden dierenarts Hans Terwee en gedragsdeskundige Jose Dieker van Dierenkliniek Het Groote Plein en Dierenartspraktijk Muiden vragen over de gezondheid of het gedrag van uw huisdier. Heeft u ook een vraag aan de dierenarts of aan de gedragsdeskundige? Stuur uw vraag naar: info@dierenartsweesp.nl o.v.v. Weesper Nieuws.

WeesperNieuws 13 juli 2011

Binnenkort krijgen wij een pup. Hoe kunnen wij hem het beste thuis laten wennen en hoe kunnen we hem zo snel mogelijk zindelijk maken?
Voor een pup is de verhuizing naar zijn nieuwe leefomgeving een spannende gebeurtenis. Hij is voor het eerst zonder zijn moeder en nestgenootjes en daar zal hij waarschijnlijk even aan moeten wennen. Het is daarom verstandig om zijn mand of bench de eerste nacht(en) bij u in de slaapkamer te zetten, zodat hij zich niet zo alleen voelt. Als dat goed gaat kunt u zijn mand of bench geleidelijk aan verplaatsen naar de plek die u wilt. Het zou fi jn zijn als u iets uit het
nest mee kunt nemen wat vertrouwd ruikt. U kunt uw pup het beste zindelijk maken door hem na het eten, slapen en spelen direct buiten te zetten. Ook als hij begint te draaien, snuff elen of piepen kunt u hem even buiten zetten. Kies daarbij voor een vaste plek, wacht tot hij zijn behoefte gedaan heeft en ga daarna even wandelen (’s nachts alleen plassen en weer naar binnen). Beloon het plassen en poepen buiten en straf hem niet als hij het binnen doet, hij is nog te jong om het meteen te begrijpen. Heel veel plezier met uw nieuwe aanwinst!

Sinds kort hebben we twee konijnen in een hok in de tuin. Nu hoorde ik een eng verhaal over vliegen die eitjes leggen op het konijn. Het kon zelfs levensbedreigend zijn!
Met warm weer zijn er vaak veel vliegen. Deze komen op de ontlasting af, leggen daar eitjes, welke vervolgens uitkomen; dit zijn de maden. De vliegen komen af op de urine en ontlasting van het konijn. Met name als de ontlasting op het konijn blijft plakken (plakpoep) of het dunne ontlasting heeft, kunnen er problemen ontstaan. De maden eten zich een weg in de spieren naar binnen waardoor het konijn veel pijn heeft, sloom wordt en stopt met eten. Als een konijn madenziekte heeft, moet dit snel goed behandeld worden. Het konijn wordt met speciale shampoo gewassen, en alle maden worden verwijderd. Daarnaast krijgt het konijn pijnstillers en antibiotica. Vervolgens moet elke twee uur gecontroleerd worden of er nieuwe maden zijn bijgekomen en moeten deze worden verwijderd. We adviseren om in de zomermaanden dagelijks de konijnen te controleren op plakpoep en maden. Als uw konijn plakpoep of dunne ontlasting heeft, is het verstandig om de oorzaak hiervan bij uw dierenarts te laten onderzoeken. Daarnaast zijn er ook middelen die vliegenwerend werken. Informeer bij uw dierenarts over de mogelijkheden.

WeesperNieuws 22 juni 2011

Mijn kat krabt al jaren aan de bank. Ondertussen heb ik dat geaccepteerd, maar binnenkort krijgen we een nieuw bankstel en die wil ik graag heel houden. Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat aan de nieuwe bank gaat krabben?
Krabben is natuurlijk gedrag voor katten en dient o.a. om te communiceren met andere katten. Ze brengen geurstofjes over via de voetzooltjes, markeren zichtbaar door sporen achter te laten en ze verzorgen tegelijk hun nagels. Daarnaast heeft het krabben de functie om stress te verminderen en om zich lekker te kunnen uitrekken. U kunt dus niet voorkomen dat hij gaat krabben, maar u kunt het wel ombuigen naar een andere (gewenste) plek. Dit kunt u doen door vlakbij de plek waar hij nu krabt een krabpaal neer te zetten. Deze krabpaal moet wel stevig zijn en hoog genoeg voor uw kat om zich goed te kunnen uitstrekken. De locatie is belangrijk, omdat katten vaak krabben in de ruimte waar ze het meeste zijn. U kunt de krabpaal aantrekkelijk maken met speeltjes, valeriaan of catnip en krabben aan de bank voorkomen door de ongewenste krabplek dagelijks te sprayen met Feliway spray.

Onze hond Bo heeft sinds kort jeuk net boven zijn staart. Ik heb maar een vlo gezien, zou dat toch de oorzaak kunnen zijn?
Momenteel zijn er weer veel dieren in onze praktijk met dergelijke huidklachten. Gezien de locatie (staartbasis, onderrug) en het feit dat u een vlo gezien heeft, kan dat goed de oorzaak zijn van de jeuk. Sommige honden (en katten) zijn allergisch voor het speeksel van de vlo, waarbij een enkele vlo al voor langdurige heftige jeukklachten en huidproblemen kan zorgen. Ik adviseer u dan ook de vlooien goed te bestrijden door maandelijks een pipet tegen vlooien in de nek te geven. Laat u goed adviseren welk product voor Bo  het meest geschikt is. Een volwassen vlo legt 50 eitjes per dag en deze komen in de omgeving van de hond terecht, waar ze lange tijd kunnen overleven. Als u meerdere vlooien ziet is het daarom verstandig om ook de omgeving te behandelen met een speciale spray, goed te stofzuigen en het kleed waarop Bo ligt te wassen. Mochten de huidklachten desondanks aanhouden, dan is het verstandig contact op te nemen met uw dierenarts om eventuele andere oorzaken van de jeukklachten uit te sluiten.

WeesperNieuws 8 juni 2011

Wij willen onze hond Bas deze zomer voor het eerst meenemen op vakantie naar Italië, waar moeten we allemaal aan denken?
Als u uw Bas mee wilt nemen naar een land binnen de EU heeft hij een Europees paspoort nodig. Daarnaast moet hij minimaal drie weken van tevoren gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en heeft hij een chip of tatoeage nodig. In het buitenland komen andere ziekten voor dan in Nederland. Veel van deze ziekten worden overgebracht door teken, zandvliegen en muggen en het is belangrijk om uw hond hiertegen zoveel mogelijk te beschermen. U kunt dit doen door minimaal twee weken voor u op vakantie gaat een tekenband om te doen, uw hond te behandelen tegen vlooien en uw hond te ontwormen bij thuiskomst en dit na één maand weer te herhalen. De invoereisen kunnen per land verschillen en het is verstandig om dit van tevoren goed uit te zoeken. Betreffende informatie kunt u vinden op licg.nl of op knmvd.nl. Fijne vakantie!

Ik heb sinds een jaar een prachtige Britse korthaar en het gaat heel goed met haar. Nu zou ik graag een weekje op vakantie willen, maar ik weet niet of ik haar mee zal nemen of dat ik haar thuis kan laten. Wat is voor haar het beste?
Over het algemeen voelt een kat zich het prettigst in zijn eigen omgeving. Voor een korte vakantie is het mogelijk om familie, vrienden of buren te vragen voor haar te zorgen. Als dat niet lukt zijn er tegenwoordig ook professionele oppascentrales die uw kat komen verzorgen. Probeert u haar dan wel zoveel mogelijk in haar vertrouwde ritme te laten. Nog beter is het als familie of vrienden bij u in huis op uw kat komen passen. Het aanbrengen van een Feliway verdamper in het stopcontact met geruststellende feromonen kan helpen de stress te verminderen. Als u toch besluit haar mee te nemen is het verstandig om vooraf te informeren of huisdieren zijn toegestaan en of haar vaccinaties in orde zijn. Daarnaast is het verstandig om haar eigen mandje of kleedje mee te nemen. Een ander alternatief is haar naar een pension te brengen. Het is dan wel belangrijk dat haar vaccinaties op tijd gegeven zijn en dat u het pension op tijd bespreekt.